Desinfecteren met Birchmeier

Download pdf

1 Bruikbare desinfectiemiddelen en apparaten voor hun toepassing

 

Op Alcohol basis - geschikte apparaten:

Desinfecta +Foxy PlusSuper Star 1.25,  Industrielijn (zwart, rood, blauw)

Quaterinaire Ammoniumverbindingen (water gedragen, geurloos) - geschikte apparaten:

Desinfecta +,  alle McProper,  Spray-Matic 1.25 bijzonder, Astro 5RPD 15 PB1 / PB2, REB 15 PC3, REC 15 PC4, AS 1200 met REC 15 en NF 125, alle kunststoff industrie toestellen (rood, blauw)

Quarterinaire Ammoniumverbindingen - voorwaardelijk geschikte apparaten:

Inox zwart,  Inox rood

Peroxide / perazijnzuur - geschikte apparaten:

Industrielijn blauw

Peroxide / perazijnzuur - voorwaardelijk geschikte apparaten:

Industrielijn rood, RPD 15 PB1 / PB2, REB 15 PC3

Hypochloriet (Javel) / chloordioxide - geschikte apparaten:

Industrielijn rood,  RPD 15 PB1 / PB2,  REB 15 PC3

Hypochloriet (Javel) / chloordioxide - voorwaardelijk geschikte apparaten:

Industrielijn blauw

 

Volg bij het selecteren en gebruiken van het desinfectiemiddel de instructies van de fabrikant.
Alcoholische desinfectiemiddelen zijn niet geschikt voor grote ruimtes (dampen, ontstekingen).

In de productzoeker van onze website: www.birchmeier.be kan je in de rubriek “zoek een product” onder “zoek een toepassing” het geschikte pictogram aanklikken.

 Onze toestellen vind je bij een Birchmeier dealer in uw buurt.

2 Handdesinfectie en desinfectie van kleine oppervlakken

Snelle alcohol-desinfectiemiddelen zijn bijzonder geschikt voor deze toepassingen omdat ze snel werken en gemakkelijk toe te passen zijn. Handdesinfectiemiddelen hebben speciale toevoegingen die de huid beschermen tegen uitdroging.

Alcoholische desinfectiemiddelen hebben een contacttijd van minimaal 30 seconden nodig. Zolang moet het oppervlak vochtig worden gehouden met ontsmettingsmiddel.

Voor het aanbrengen van deze middelen hebben we onze handsproeiers Desinfecta +, Foxy Plus, Super Star 1.25 en onze industriële lijn (zwart, rood, blauw).

 

Voor meerdere producten zie tabel 1

Het wordt aanbevolen om de gespoten oppervlakken achteraf af te vegen, omdat dit een volledige bevochtiging van het oppervlak garandeert. Grof vuil op het te desinfecteren oppervlak moet vóór desinfectie worden verwijderd, zodat de virussen zich niet tegen het desinfectiemiddel kunnen beschermen.

Middelen die alcohol bevatten, mogen nooit in de buurt van ontstekingsbronnen zijn, zoals brandende kaarsen of ingeschakelde elektrische apparaten. Voor grotere oppervlakken/ruimtes zijn alcoholische middelen niet geschikt omdat de dampen een ontstekingsrisico vormen en de medewerkers aan de alcoholdampen worden blootgesteld.

3 Desinfectie van middelgrote oppervlakken

Voor desinfectie van middelgrote oppervlakken zijn er desinfecterende concentraten die worden gemengd met water tot kant-en-klare oplossingen. Vooral de Quaternaire ammoniumverbindingen zijn belangrijk. Deze worden gekenmerkt door een lage toxiciteit voor de mens, huid- en materiaalvriendelijkheid en zijn geurloos.

Middelen op basis van chloor (hypochloriet, Javel) of peroxiden en perazijnzuur kunnen ook worden gebruikt voor deze doeleinden. Vanwege de geur zijn ze voor gesloten ruimtes minder geschikt.

Deze ontsmettingsmiddelen hebben een inwerktijd van minimaal 1 minuut nodig. Ze werken gedeeltelijk direct, maar ook nog als ze al droog zijn. Het oppervlak hoeft dus niet vochtig te worden gehouden. Een volledige behandeling/bevochtiging is wel nodig. Houd u aan de voorschriften van de fabrikant.

Onze toestellen zoals Astro 5 of Clean-Matic 5 P uit onze industriële lijn (zwart, rood, blauw) zijn bijzonder geschikt voor gebruik op deze oppervlakken.

Voor meerdere producten zie tabel 5

Alcoholische middelen zijn niet geschikt voor middelgrote ruimtes omdat de dampen een ontsteking kunnen veroorzaken en werknemers worden blootgesteld aan alcoholdampen.

4 Desinfectie van grote oppervlakken en ruimtes

Voor de desinfectie worden dezelfde middelen gebruikt als voor de middelgrote oppervlakken.

Voor gebruik op eenvoudige, grote oppervlakken zijn onze rugsproeiers uit de „Accu-Power“ -lijn REC 15 PC4 geschikt, evenals de handbediende rugsproeiers RPD 15 PB1.

Het Birchmeier mondstuk met fijne holle kegel NF 125 voor de REC 15 (Versie PC4) en de AS 1200 wordt gebruikt voor gebruik in ruimtes en op oppervlakken die niet zeer nat mogen worden. Door de fijne druppels en de lage doorvoer worden de oppervlakken gelijkmatig bevochtigd zonder dat ze echt nat worden. Hierdoor zijn de oppervlakken snel weer te gebruiken (vb. zetels van trein en bus).

De krachtige luchtondersteuning van de AS 1200 maakt een optimale bevochtiging op afstand mogelijk en geeft toegang tot moeilijk toegankelijke plekken (bagagerek, plaatsen onder de stoel, etc.).

Voor meerdere producten zie tabel 1

Alcoholische middelen zijn niet geschikt voor grote ruimtes, omdat de dampen een risico op ontsteking met zich meebrengen bestaat en werknemers worden blootgesteld aan alcoholdampen.

5 Is het voldoende om alleen de oppervlakken schoon te maken?

De te bereiken kiemreductie ligt bij de

- schoonmaak 10 – 90 %

- desinfectie >99,999 %

Zichtbaar vuil of onzuiverheden moeten vóór desinfectie van het oppervlak worden verwijderd.

 

 

Bron: orochemie GmbH + Co. KG